donderdag 30 maart 2017

Promo filmpje

Het einde begint nu echt in zicht te komen. Het filmpje waarmee we de challenge day willen openen is ook klaar!



CHAIRA QUEST 4B INDIVIDUEEL

Bij deze voor de volledigheid van de blog het draaiboek voor de Challenge Day. Ik heb het intussen ingeleverd bij Henderijn, en ook nog via Edmodo.

PETRA Quest 4 Draaiboek (bijna) compleet

Vandaag is de laatste dag dat ik aan LA4 kan werken. Morgen is mijn herkansing van het skills- assessment en aansluitend ga ik op schoolreis naar Italië.

Het draaiboek heb ik aangevuld en geordend zodat het - als het helemaal compleet is - door iedereen in Edmodo kan worden ingeleverd. Het enige dat nog ontbreekt nu, zijn de definitieve namen bij de materiaallijst en nog het fine-tunen van de backkasting. Voor de rest is het mijns inziens compleet.

Het was een heel proces om tot ons definitief plaatje te komen, maar ik ben er meer dan tevreden over. Iedereen voor nu heel erg bedankt voor de inzet en het geduld met mijn ongeduld ;). We maken de 10e april er een mooi evenement van. Blijf appen, dan kan ik het in Italië een beetje volgen. Zaterdag 11 april zal ik wel weer boven Jan zijn, gaan mijn handen uit de mouwen voor het laatste stukkie.

Hierbij de link van het draaiboek gemaakt tot 30 maart 16.30 uur.
Hierbij de link van het filmpje.




woensdag 29 maart 2017

MARLOES Vervolg Quest 4 en 5 (maandag 27 maart)

Afgelopen maandag zijn we in de middag met ons gameteam verder gegaan met de voorbereidingen voor de Challengeday. Iedereen had een week de tijd gehad om hetgeen we de vorige week besproken hadden te overdenken. In de ochtend was ik al met de verwerking van de verzamelde data voor mijn onderzoek (LA52) aan de slag gegaan, dus in de middag was het even omschakelen.

Ook ik heb er de afgelopen week mijn gedachten over laten gaan en heb, zoals in het vorige bericht aangegeven, ook ideeën opgedaan bij een vriendin (bureau Volle-kracht). Ik heb haar kort ons scenario geschetst, aangegeven wat we van plan zijn en gevraagd of ze nog tips heeft. Als tip kreeg ik mee dat het belangrijk is om een duidelijke focus / boodschap te hebben en om juist met zo min mogelijk beelden ons scenario duidelijk te maken. Dit overbrengen kan ook al in onze kleding zitten (bijvoorbeeld d.m.v. backpack(kleding) is het meteen duidelijk dat het om wereldreizen gaat). Op zich natuurlijk logisch om zo min mogelijk beelden te gebruiken, maar omdat ikzelf helemaal in het scenario zit J, is het voor mij een uitdaging om het bij een beperkt aantal beelden te houden. Om een duidelijke focus aan te brengen, ben ik ter voorbereiding daarom maar begonnen om de drie kernpunten van ons scenario nog een keer kort op te schrijven: Vanuit internationale afgesproken onderwijswaarden (1), een leven lang leren door te doen vanuit eigen talenten (2), samen met en van andere culturen over de gehele wereld (3). Daarnaast vond ik haar idee van backpacken wel leuk. Zelf was ik eigenlijk meer naar toekomstbeelden op zoek geweest, waarin de toekomstige technologische ontwikkelingen in verwerkt zijn. Maar eigenlijk kwam ik erachter dat in ons scenario de technologische ontwikkelingen niet centraal staan (dus dat daar de focus niet op moet komen te liggen). Vanzelfsprekend dragen deze ontwikkelingen in grote mate bij aan de wereldwijde communicatie, informatie- en kennisdeling en het digitaal kunnen volgen van het leerproces van lerenden en zijn dus zeker ondersteund aan ons scenario, maar de essentie ligt bij de hiervoor genoemde drie punten.

Toen we in de middag met het gameteam aan de slag gingen hebben we toch even de tijd nodig gehad om samen op een lijn te komen en om tot concrete ideeën te komen. Mede doordat ik in de ochtend al aan mijn onderzoek had gewerkt vond ik mezelf in de middag minder positief en sterk, maar gelukkig hebben we een prettig gameteam met veel geduld voor elkaar. Uiteindelijk hebben we om te sparren toch even hulp van Claske in geroepen (waarvoor dank!). In de avond waren we nog met z'n vieren en hebben we twee aan twee gewerkt. Dat werkte prettig en voortvarend. Inmiddels zat ik ook weer positiever 'in de wedstrijd', positive thinking is natuurlijk ontzettend belangrijk bij het creeren van ideeen J. Uiteindelijk hadden we aan het einde van de avond ons doel bereikt en het concept draaiboek en het filmpje al voor een groot gedeelte klaar. En konden we met een voldaan gevoel naar huis!










dinsdag 28 maart 2017

DANA De nacht van het onderwijs

Rotterdam verbetert onderwijsresultaten, vermindert schooluitval en sluit onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar aan. Onderwijs en gemeente zetten hier samen de schouders onder met het onderwijsbeleid: Leren Loont! http://onderwijs010.nl/definitief-programma-de-nacht-van-het-onderwijs

maandag 27 maart 2017

CHAIRA Reflectie 27 maart

Ook vandaag geen geplande les of college, maar pure werktijd. Om 12:30 uur met het organisatieclubje van start en de presentatie voor de eerstejaars nog even doorgenomen. We hadden daar een korte PPP voor gemaakt met de afbeelding uit de uitnodiging als achtergrond, zodat de eerstejaars meteen meegenomen zouden worden in de sfeer van de Challenge Day. We hadden afgesproken om bij deze eerste informatieronde de eerstejaars vooral te te 'teasen' om te zorgen dat er zoveel mogelijk komen. Pas tijdens de kick-off op de dag zelf krijgen ze inzicht in LA4, en wordt het programma inhoudelijk uitgelegd. De eerste groep reageerde behoorlijk enthousiast, gaf zelfs applaus.
De tweede groep, waar ik zelf stond te vertellen, was een beetje gelaten. Dit kwam volgens mij omdat ze net daarvoor uitleg hadden gehad over het self-assessment van LA2, en daarna ook nog een verzoek om deelname aan een onderzoek met bijbehorende uitleg. Iedereen leek dus een beetje gaar van het luisteren en wilde eigenlijk aan de slag. Voor mij en de presentatie heel jammer, maar wel heel begrijpelijk. Ik kan me heel goed verplaatsen in hun moment en het graag effectief willen benutten van de werktijd. Ik begreep gelukkig later wel van enkele eerstejaars dat het beeld is dat de meesten er zullen zijn, en dat ze het verhaal aantrekkelijk vonden.
Na de presentaties hebben we met z'n vieren de to-do-list aangepast, feedbackkaarten en routekaartjes gecontroleerd en bijgewerkt, en het draaiboek nogmaals nagelopen. Marlon had hier thuis al heel wat uurtjes in zitten, en we konden nu samen de puntjes op de i zetten en de laatste dingen toevoegen. Nu is het een prachtig geheel van maarliefst 20 pagina's waar we wel trots op zijn!
Om 17:00 uur moesten we even verzamelen in de collegezaal waar we uitleg zouden krijgen over de afronding van LA4 en het inleveren in N@tschool. Ter plekke bleek dat ook de tweedejaars het verzoek kregen om mee te werken aan het onderzoek waar de eerstejaars eerder die dag voor gevraagd waren. Ik heb me maar aangemeld, omdat ik ook uit ervaring weet hoe lastig het is als je voor je onderzoek geen respondenten bij elkaar kunt krijgen. Na de terugblik van Henderijn op de Gamification Conferentie van Sem van Geffen (waar ik de krant nog mee heb gehaald 😊)
bleek dat Sem van Geffen vond dat alle deelnemers van de MLI 10 XP zouden moeten verdienen. En die kregen we dus ook...
Dat was een leuke verrassing. Persoonlijk vond ik het erg jammer dat er iemand in de collegezaal zat die dit oneerlijk vond en dat ook hardop uitte. Dit was een actie van Sem, en je kunt het een ander ook gunnen zonder dat je vindt dat je zelf te kort wordt gedaan. Ik heb het vermoeden dat uiteindelijk iedereen genoeg XP zal hebben na de Challenge Day, en dat iedereen gewoon LA4 gaat halen. Als er dan op deze manier extra XP uitgedeeld wordt kun je daar ook gewoon van genieten. Maar goed, ik heb in deze makkelijk praten, want ik krijg dus ook die extra XP.
Mijn eigen gameteam heeft intussen ook niet stilgezeten. Zij hebben hard gewerkt aan het draaiboek van het uit te beelden scenario. Het blijft voor mij een beetje voelen alsof ik ze in de steek heb gelaten. Ik kan aan de ene kant heel eerlijk zeggen dat ik met het Challenge Team keihard gewerkt heb om tot een prachtig draaiboek te komen dat voor alle gameteams fijn is, en aan de andere kant beloof ik steeds dat ik probeer even aan te schuiven, en dat lukt dan toch niet. Komende week ga ik ook bij Fontys zitten werken, maar mijn gameteam heeft afgesproken om komende week niet bij elkaar te komen. Dan kan ik dus ook niet aanschuiven. We hebben aan het begin van dit LA met elkaar afgesproken dat we elkaar zouden helpen om te zorgen dat we allemaal vóór de Challenge Day genoeg XP zouden hebben om in ieder geval de voldoende binnen te halen. Die belofte maak ik bij Quest 4A zeker niet waar. Wel probeer ik de blogposts van mijn gameteam te volgen, en te kijken of iedereen bij is. Ik bied hierbij ook regelmatig mijn hulp aan, en vraag hoe het er voor staat. Dat kan ik in ieder geval wel voor de anderen betekenen. Omdat ik het hele voortraject van Quest 4 niet heb gevolgd is het nu lastig om iets te zeggen over bijvoorbeeld het draaiboek. De dingen die daar in staan zijn na overleg zo besloten. Daar kan ik nog een heleboel over te zeggen hebben, maar dat voelt een beetje als mosterd na de maaltijd. Hopelijk kan ik mijn hulp nog bieden tijdens de voorbereidingen, maar dat laat ik maar een beetje op me afkomen.
Na het avondeten konden we als Challenge Team het draaiboek bespreken met Henderijn. Die was vol lof, en we kregen complimenten voor de geoliede samenwerking en het tot in de puntjes verzorgde draaiboek. Dat was natuurlijk een mooie afsluiter.
Uiteindelijk hebben we als laatste nog het draaiboek ingeleverd, wat eigenlijk pas volgende week hoeft. De komende week gaan we de beamers uittesten in de hal. Zin in!

DANA SWOT Analyse Quest 3


SWOT analyse Scenario 3 en Fontys Hogescholen Marketing Management






Toelichting op de SWOT analyse


De analyse is gemaakt in het kader van scenario 3, pluralisme en infomeel leren, de drijvende krachten van de gekozen trends, globalisering en leven lang leren. Het doel van de analyse is het formuleren van een mogelijke  toekomstige strategie, gebaseerd op scenario 3 en confrontatiematrix.

Strengths: Fontys Marketing Management (MM) is een onderwijsinstelling voor hoger beroepsonderwijs. Fontys MM functioneert in de maatschappij als schakel tussen onderwijs en bedrijfsleven. Als er gekeken wordt naar de vijf krachten model van Mars (2009) zijn de ambitie en interactie met de doelgroep de krachten  achter  Fontys  haar onderwijs agenda voor iedere student . De ambities zijn duidelijk beschreven in Fontys Focus 2020 en sluiten zich aan bij de Strategische Agenda Hoger Onderwijs en Onderzoek 2015-2025. Fontys is een lerende organisatie gekenmerkt door drieslag leren.  Dit in combinatie met de familiecultuur met als karakteristieken  flexibiliteit en vrijheid van handelen, maken Fontys een weerbare organisatie, open voor veranderingen . Fontys haar strenghts zijn kleinschaligheid  in het groot, dat wil zeggen dat ieder instituut zijn eigen sfeer, identiteit heeft binnen Fontys als geheel.  Bovendien, in haar ambitie om als schakel tussen onderwijs en bedrijfsleven te functioneren, heeft Fontys verschillende lectoraten ontwikkeld samen met o.a.  Brainport en TU/E. De lectoraten zijn de schakel tussen onderzoek in het onderwijs en bedrijfleven. Internationalisering staat hoog op de agenda van MM. Door wissel programma’s van studenten en docenten, buitenlandse stages, en  job shadowing in te zetten, maakt Fontys deel van een pluriforme samenleving die de veranderingen omarmt. Volgend de blue ocean strategy, weet Fontys MM haar markt aandeel te vergroten door een Talent Academy en Honours programma te ontwikkelen (op nationaal niveau). Dit concept zou ook kunnen toegepast worden op het niveau van internationalisering (honours programma voor excellente buitenlands studenten).

Weaknesses:  ieder Instituut binnen Fontys heeft trajecten ontwikkeld om de rol van de docent verder uit te breiden naar de rol van de coach. Niet alle docenten hebben de kennis op studeten met beperkingen te coachen. Fontys is wel bewust van haar maatschappelijke opdracht om integratie onderwijs aan te beiden en voor iedere student een zo veel gepersonaliseerde leerroute aan te bieden. Door de major-minor structuur kan een student een persoonlijk leer profiel ontwikkelen. Niettemin, dit kan verder uitgebreid in de vorm van do-it-yourself onderwijs concept waar een student de vakken de tijdstip en de locatie van de cursussen zelf kan bepalen. Fontys is gericht op kwaliteit en metingen zijn gericht op resultaten. Dit kan echter niet altijd een positief effect hebben want er ligt te veel nadruk op het product (toets, evaluatie) dan op het proces. Het inzetten van learning analytics is sporadisch aanwezig, afhankelijk van het materiaal van de docent en de uitgeverij. Fontys MM heeft zijn eigen onderwijsplatform ontwikkeld samen met externe partners, zoals Edumundo, maar dit de learning analytics is  niet breed ingezet.  Niet alle docenten hebben de skills om met learning analytics te werken. Online cursussen zijn ook niet veel ontwikkeld, per instituten bestaan er grote verschillen in tempo en ontwikkelfase. Door het ontwikkelen van mooc’s zou Fontys informeel leren een boost kunnen geven, even als het diversifiëren van de target group (niet alleen de reguliere studenten zouden de een mooc kunnen volgen ,maar ook andere geïnteresseerden zoals mensen die al actief zijn op de arbeidsmarkt en zich verder willen professionaliseren) .

Opportunities: het internationaliseringsbeleid van Fontys MM en de geografische ligging in de regio Brainport vormen de opportunities. De punten beschreven onder weaknesses (learning analytics, open courses) vormen tegelijkertijd een weaknesses maar ze zijn ook een opportunity voor verdere ontwikkeling. Mijn rol als MLI-er is om deze in kaart te brengen door middel van analyse (SWOT analyse, innovatie analyse) en als schakel te functioneren binnen verschillende Instituten. Gamification in het onderwijs is een trend die door Fontys te weinig wordt ingezet. Mijn rol hierin is verspreiden van informatie door bij voorbeeld conferenties en workshops bij te wonen die de actuele trends in het onderwijs promoveren; verder speel ik dan een rol in de  disseminatie van informatie.

Threats: door vergrijzing en verdere financiële polarisatie in de samenleving (rijk-arm) kan het zijn dat het aantal studenten afneemt. Fontys zou verder zijn target groep moeten vergroten door opleidingstrajecten aan te bieden voor mensen die actief zijn op de arbeidsmarkt. Op dit moment zijn de opleiding Duaal en Deeltijd als aanbod voor dit target groep.

Strategisch advies: blijf diversifiëren in target groep door de blue ocean strategy toe te passen. Investeer in het inzetten van platformen die de learning analytics monitoren en investeer tegelijkertijd in de vaardigheden van de docenten, niet alleen op coaching gebied maar ook op IT-gebied. Gebruik gamification als instrument voor informeel leren en toetsen , creëer online open courses die de financiële barrière doorbreken en die samenwerken op internationaal niveau  mogelijk maken.
Feedback aan Rene
Feedback van Rene zal ik verwerken in een latere post, voor 17 april.

zondag 26 maart 2017

Verwerking extra feedback

We hadden met elkaar afgesproken dat we allemaal ons best zouden doen om feedback te regelen van iemand die 'wat gewicht in de schaal kan leggen'.


René heeft....het groepsscenario gedeeld met Teun Dekker, directeur van basisschool de Kroevendonk uit Roosendaal. Hij heeft tijdens LA4 een gastcollege op de MLI gegeven waarbij hij ons inspireerde over inclusief onderwijs. Wij hebben ons scenario niet perse vormgegeven vanuit het gedachtengoed van inclusief onderwijs (waarbij bijvoorbeeld ook gehandicapte kinderen deelnemen aan het regulier onderwijs). Bij onze drijvende kracht (culturele diversiteit) en scenario 3 ligt de focus juist op deelname aan onderwijs van lerenden uit verschillende culturen en het leren van elkaars waarden. In die zin is er wel overlap met inclusief onderwijs, vandaar dat we benieuwd zijn naar zijn bevindingen. Zijn feedback is hierbij te lezen, waarbij hij dan ook aandacht vraagt voor de inclusieve samenleving.


Petra heeft....Het groepscenario heb ik inmiddels doorgestuurd voor feedback naar de heer H. Claessen, directeur/eigenaar Harry Claessen Onderwijs Advies & Support. Ook mijn teamleider en directeur hebben deze ontvangen. Het wachten is op feedback. De heer Claessen heeft beloofd dit deze week nog te doen! Reactie kan meegenomen worden in de volgende quest.
De feedback is binnen. Het onderscheidend vermogen tussen de vier scenario's blijkt ook nu niet voldoende. Mag scherper. Hij heeft een opzet gemaakt per scenario. Aan ons de uitdaging om er iets mee te doen tijdens de challengeday.
Zie bijgaande link


Marloes heeft Dirk Cornelissen, Beleidsadviseur Governance, Onderwijs en Sectoraalbeleid, Vereniging Hogescholen, gevraagd. Via deze link is zijn feedback te downloaden. Zijn feedback is met name ook gericht op de samenwerking / samengaan van het HBO en WO. Gezien de opdracht hebben we daaraan inderdaad geen specifieke aandacht aan besteed. Dus het betreft zeker een waardevolle aanvulling.


Chaira heeft ...De Bossche wethouder van Onderwijs, de heer E. Logister, heb ik gevraagd om te kijken naar onze scenario's, maar daar is tot op heden nog geen reactie op terug gekomen. Misschien komende week nog, maar dus te laat om nog te kunnen verwerken in de groepsscenario's.
Daarnaast heb ik aan de co-founder van het bedrijf youknow.nl om reactie op de scenario's gevraagd. Zij heeft ervoor gekozen niet op de scenario's te reageren maar op de SWOT-analyse. Wel heeft zij de vraag nog voorgelegd aan haar collega. Onderstaand bericht ontving ik van haar via de mail:
Hi Chaira,
Nog even een hele korte aanvulling:
Mijn collega Cliff heeft nog even naar de feedbackkaart quest 2 gekeken (ik heb zelf geen idee wat er staat, ik typ gewoon zijn tekst even over die hij heeft ingevuld):

Zijn feedback of de scenario's aannemelijk zijn: Ja, behalve de genoemde flexleerplekken op de hele wereld: de scenario's zijn aannemelijk maar de tussenstappen erg groot. Hoe wordt bijvoorbeeld '24/7 voor vragen of hulp'online leerplatform georganiseerd, zijn docenten dan in ploegendienst online? Het concretere 'hoe' ontbreekt zodat het moeilijk in te schatten is of het aannemelijk is. En zijn vraag is: waarom zou je tm 18 jaar samen op 1 opleiding zitten, is dat praktisch?
Zijn feedback van de 4 scenario's onderling voldoende verschillend van elkaar zijn: 
Het lijkt of absoluut - pluralistisch een groter verschil geeft dan formeel - informeel.

Hoop dat je er wat aan hebt!

Succes met de voorbereidingen verder,
Groet van Suus
co-founder youknow.nl

Ook heeft de Ambulant begeleider die binnen het samenwerkingsverband aan het Rodenborchcollege in Rosmalen gekoppeld is nog gereageerd op het derde scenario. Een aantal opmerkingen die zij maakt kunnen goed meegenomen worden in de uitvoering van scenario 3, bij de invulling van Quest 4. Zij spreekt bijvoorbeeld over leerlingen met speciale onderwijsbehoeften. Daar hebben wij binnen het gameteam nog niet bewust bij stilgestaan.

Hoi Chaira,

Ik vond het een pittige opdracht, omdat ik niet praat vanuit een organisatie.......
Hopelijk kun je er iets mee, omdat ik moeilijk kan antwoorden vanuit hoe er dan gewerkt wordt, heb ik meer geantwoord vanuit wat er nodig is....

Onderstaande heb ik geschreven vanuit mijn eigen professie en niet als leerkracht of docent van het Rodenborch of welke school dan ook.

In mijn optiek kan het afschaffen toetsen voor bepaalde leerlingen ruimte bieden. Ruimte om meer diversiteit aan te brengen in de maatschappij: leerlingen zouden via hun eigen gepersonaliseerde leerroute meer onderwijs op maat krijgen en daarmee kunnen excelleren op hun kwaliteiten.
Het kan ook een schoolorganisatie dan ook ruimte geven om onderwijs op maat te bieden, kwaliteiten van leerlingen daadwerkelijk in te kunnen zetten in plaats van zoals nu in een projectvorm of iets dergelijks. 

Echter ik zie wel dat er duidelijk behoefte is aan ijkpunten, toetsen etc. 
Ik verwacht dan ook dat dit heel gefaseerd moet worden ingevoerd richting 2030.
Van docenten vraagt dit loslaten en omdenken. 
Voor leerlingen vraagt dit een bepaalde denkwijze en verantwoordelijkheid.
Al met al een andere inrichting van onderwijs als het gaat om organisatie, denkwijze, begeleidingsvaardigheden. Daarnaast vraagt het uiteindelijk natuurlijk ook het een en ander van de maatschappij, het bedrijfsleven. 

Kijkend naar MBO's en HBO's die bij aanname bijvoorbeeld kijken naar portfolio's moet ik ook eerlijk zeggen dat ik verwacht dat er toch weer een soort "slagboom"moment komt waarop wordt gekeken naar inhoud van de leerroute en portfolio, wat op invloed kan zijn bij aanname. 

Het tijdspad en het kader waarin gewerkt mag worden zal in eerste instantie toch (enigszins) maatgevend zijn. Mijn inziens is er bij veel onderwijsgevenden behoefte aan een kader, waar we rekening mee moeten houden. Al met al zijn er volgens mij best mogelijkheden, waarbij we realistisch en stapsgewijs kijken wat haalbaar is en waarbij er altijd een soort kader zal blijven bestaan rondom toetsing o.i.d.
Voor de praktische invulling verwacht ik dat scholen toch "een pakket" gaan aanbieden en daarin leerlingen laat kiezen. Ik hoor geluiden opgaan waarbij scholen denken aan een dagdeel genormaliseerd programma en een dagdeel een keuzeprogramma.

Tot slot is het vanuit mijn eigen professie heel belangrijk om binnen de toekomst de leerlingen met extra onderwijsbehoeften hierin op maat te laten participeren. Dit vraagt enorm maatwerk, terwijl daar nu nog veel winst te behalen valt. Anderzijds kan dit deze leerlingen ook mogelijkheden bieden, zolang we daar kwalitatief ondersteunen.
Al met al genoeg aandachtspunten om mee te nemen, echter het brengt ook zeker wat en dat biedt volgens mij ook kansen!

Met vriendelijke groeten, 

Beppy de Groot
Ambulant ondersteuner, SSOZ

Mede werkzaam op het Rodenborchcollege



RENÉ Quest 3

SWOT analyse van scenario 3:

Hierbij de eerste versie van de SWOT analyse van scenario 3:
Informeel leren (binnen 'een leven lang leren' en Pluralisme (binnen culturele diversiteit):
Global learning around the world.

Deze eerste versie is toegepast op de school in het Primair Onderwijs waar ik werkzaam ben. Na overleg met collega's heb ik besloten de analyse te delen met een collega die volgend schooljaar met de MLI zal gaan starten. Alvast een goede oefening voor deze collega en interessant hoe hij dit scenario analyseert namens onze school. Deze input heb ik meegenomen in de analyse en opvallend is dat we tot een aantal overeenkomstige opmerkingen komen. Interessant is dat hij aangeeft dat we met de katholieke 'collega basisschool' uit het dorp de samenwerking kunnen uitbreiden om bijvoorbeeld tot invoering van flexibele school- en vakantietijden te komen.
Daarnaast heb ik uit het leerteam van the Futuristics feedback van Dana ontvangen die ik tevens heb verwerkt in de analyse. Interessant vind ik haar opmerkingen om in te zetten op de 'open mindset' van ouders, vandaar mijn opmerkingen over waardengedreven onderwijs, zoals beschreven in mijn individuele scenario wat tevens samenhangt met de groepsfeedback die ik heb ontvangen van Teun Dekker over de inclusieve samenleving. Ondanks het ontbreken van de urgentie is het juist een kans om de maatschappelijke opdracht van de school beter vorm te geven dat waardengedreven ondewijs.
Feedback voor Dana heb ik op het moment van inleveren (zondag 26 maart) nog niet kunnen geven daar ik haar SWOT morgen ontvang. Ik heb afgesproken om haar 27 maart van feedback te voorzien en de feedack voor Dana is hierbij toegevoegd aan dit blogbericht.
Voor de analyse heb ik mede gebruik gemaakt van de curriculum analyse uit LA2 en de innovatie analyse uit LA3. De analyse is zowel op macro als micro niveau ingezet, met daarbij aandacht voor docenten, leeromgeving en toetsing op de juiste plekken in de analyse.
De analyse is grafisch aantrekkelijk vorm gegeven middels onderstaand piktochart en daaronder tekstueel uitgewerkt.



Sterkten:
De school is een openbare basisschool waar inhoudelijk vorm wordt gegeven aan onderwijs over verschillende godsdiensten en culturen. Tevens wordt er vanaf groep 1 Engels gedoceerd. Sinds schooljaar 2016/2017 heeft de school de eerste stappen gezet om de leerroutes van leerlingen binnen rekenen te personaliseren. Talentontwikkeling krijgt kansen voor (hoog)begaafde kinderen in de Plusklas van de school. De digitale infrastructuur binnen de school is sterk te noemen, overal is een sterk wifi-signaal waarmee virtueel leren realiseerbaar zou moeten kunnen worden. Er zijn gemiddeld per 3 leerlingen 2 devices (tablet, desktop of chromebook) beschikbaar om online en virtueel leren mogelijk te maken. ICT-beleid binnen de school is gericht op gebruikmaking van technologische ontwikkelingen (hardware en software). De samenwerking met de voorschoolse opvang (0 tot 4 jaar) is geïntensiveerd waarbij de ontwikkeling van leerlingen inhoudelijk wordt besproken als zij instromen op de school. Inhoudelijk wordt er samengewerkt om een doorgaande lijn in het curriculum te krijgen tussen voorschoolse opvang en de basisschool.

Zwakten:
Er ontbreken nog leerlijnen op het gebied van vaardigheden (als is deze wel ontwikkeld tijdens de MLI). Op de school is sprake van meer focus op resultaat dan op leerproces. Ondewijskwaliteit wordt aan de hand van schoolopbrengsten (Cito resultaten) geëvalueerd. Deze vorm van evalueren zorgt voor onderwijs gericht op goede Cito opbrengsten die cultuurverandering van leerkrachten in de weg staan om controle van leermethode los te laten en in te zetten op leerproces. Inmiddels is het tijdens het proces van gepersonaliseerd leren ingezet op formatieve toetsing (n.a.v. het visiestuk van de MLI'er) tijdens rekenen en andere vakken. In de Plusklas wordt eveneens gewerkt met het opstellen van criteria door leerlingen, die elkaar tevens beoordelen. Ook hiervij is de rol van de MLI'er van betekenis. De familiecultuur binnen het schoolteam leidt er nog teveel toe dat leerkrachten elkaar te weinig aanspreken op de inhoudelijke afspraken.

Kansen:
Naast onderwijs over godsdienst en cultuur kan er meer focus komen op de normen en waarden van deze godsdiensten/culturen. Waardengedreven onderwijs biedt hier een grote kans om de dieperliggende waarden van de school te bepalen en aan leerlingen over te dragen. Vanuit zowel regionale als globaliserende waarden kan de focus gelegd worden op andere culturen. Middels het gelegde contact met Teun Dekker zou hij een rol kunnen spelen in de bewustwording van de inclusieve, brede samenleving.
De school maakt sinds schooljaar 16/17 gebruik van formatieve toetsing binnen het rekenonderwijs. Kansen zijn er om minder focus te leggen op toetsen om te beoordelen, maar meer op toetsen om van te leren. Meer feedback op het leerproces dan op leerresultaten zal bijdragen aan talentontwikkeling, de personalisering van leerroutes en het begeleiden en coachen van leerlingen.
Enkele jaren geleden heeft de school het continurooster ingevoerd om de rust binnen de school te versterken. De school durfde hierbij in te spelen op de wens van de meerderheid van de ouders. Toekomstgericht zou aanpassing van les- en vakantietijden een volgende stap kunnen zijn. Binnen de school zijn leerkrachten aanwezig die meerdere talen (engels, spaans, frans) spreken en deze vaardigheden kunnen benutten om meertaligheid vorm te geven in het ondewijs. Samenwerking met V.O. scholen is nodig om funderend onderwijs te ontwikkelen en een doorgaande lijn te krijgen in primair en voortgezet onderwijs. Internationale samenwerking met onderwijsinstellingen is een volgende stap.

Bedreigingen:
Er is op de school nauwelijks sprake van diversiteit van culturele achtergronden bij kinderen, waarbij in scenario 3 wel sprake van is. Sociaal economisch is er ook geen grote diversiteit, de kinderen komen merendeels uit gezinnen met HBO/universitair opgeleide ouders. Evengoed kan het onderwijs gericht zijn op culturele diversiteit maar de urgentie om vorm te geven aan ondewijs gericht op diverse culturen zou kunnen ontbreken. Deze bedreiging vormt anderzijds ook een kans aangezien de hedendaagse maatschappij een ander beeld laat zien dan de leeromgeving van de school. Politieke ontwikkelingen spelen hierbij een rol en daar lijken ouders als leerlingen zich bewust van te zijn. Hierbij kan de maatschappelijke opdracht van de school een belangrijke rol spelen.


DENISE Quest 3 SWOT individueel


Bij deze de definitieve versie van de SWOT-analyse. Voor de analyse heb ik gebruik gemaakt van de kennis over het team (vooral de cultuur) die ik heb opgedaan tijdens het maken van de innovatie-analyse voor LA3. Omdat ik pas sinds augustus op deze school werk, heb ik de curriculum-analyse van LA2 niet één op één kunnen gebruiken. Hiervan heb ik wel het kijken naar- en het analyseren van de verschillende niveaus binnen een organisatie vanuit de verschillende poten van het spinnenwebmodel van Van den Akker kunnen gebruiken. Ik heb de eerste versie van mijn SWOT naar het team gemaild met de vraag erop te schieten. Een aantal collega's geven aan het lastig te vinden hierop te reageren over de mail. Door een overvolle agenda is het niet gelukt om met collega’s hierover in gesprek te gaan. De peerfeedback die ik van Petra heb gekregen heb ik verwerkt in de definitieve versie. Ik heb geprobeerd de samenhang tussen de interne factoren aan de ene kant en externe aan de andere, te vergroten door bij zwaktes de sociale- en culturele achtergrond van de leerkrachten toe te voegen. Hiermee heb ik tegelijk de maatschappelijke opdracht proberen te verduidelijken. In mijn eerste versie had ik al geprobeerd heel beknopt te zijn, het moest toch op dat A4-tje passen... Petra wist er toch nog wat dubbele zinnen uit te halen. Deze heb ik aangepast, waardoor het ondanks de aanvulling bij de zwaktes nog steeds op dat A4-tje past. Mijn rol als MLI-er is niet direct terug te zien in de SWOT. Voor mijn gevoel is deze indirect terug te zien in de manier waarop de SWOT gemaakt is, de kennis die hiervoor gebruikt is vanuit LA2, LA3 en LA4.

Link naar de peetfeedback van Petra

SWOT analyse: Informeel – Pluralisme; Global Learning around the World



In deze SWOT-analyse zijn intern de sterke en zwakke kanten van De Spoorzoeker op het door ons gameteam gekozen scenario uitgeschreven en extern de kansen en bedreigingen.

Sterke kanten:
Talentontwikkeling is in de visie van De Spoorzoeker opgenomen; de school maakt zich sterk voor goed modern eigentijds onderwijs, waar kinderen worden uitgedaagd en ondersteund om het beste uit zichzelf te halen en hun talenten verder te ontwikkelen. Dit wordt gerealiseerd door zoveel mogelijk aan te sluiten op ieders persoonlijke behoefte. Op dit moment wordt dat vooral vormgegeven vanuit observaties, het analyseren van toetsen en door gevarieerde werkvormen aan te bieden. Hiernaast gaat de school mee met snel veranderende ontwikkelingen en inzichten op onderwijsgebied. Om leerkrachten hierin mee te nemen hanteert de school een professionaliseringsbeleid waarin zowel persoonlijke als teambudgetten voorhanden zijn. Leerkrachten dienen zich jaarlijks te verantwoorden omtrent hun persoonlijke ontwikkeling.

Zwakke kanten:
Dat de school mee gaat met de snel veranderende ontwikkelingen en inzichten op onderwijsgebied, heeft tot gevolg dat ze steeds in beweging is. Er vinden veel veranderingen op verschillende gebieden plaats, alles met de intentie beter aan te kunnen sluiten op de behoeftes van de leerlingen en het onderwijs te verbeteren. Dit heeft tot gevolg dat de werkdruk door een aantal leerkrachten als hoog ervaren wordt. Uit informele gesprekken blijkt dat zij niet op nog meer veranderingen zitten te wachten en hierdoor liever vasthouden aan oude gewoontes. Verder zit er weinig variatie in de sociale- en culturele achtergrond van de leerkrachten, waardoor op dit gebied niet van elkaar geleerd kan worden, maar kennis van buitenaf gehaald moet worden.

Kansen:
Door het inzetten van learninig analytics, waarmee gepersonaliseerde leerroutes samengesteld kunnen worden, kan in de toekomst nog beter op ingespeeld worden op talentontwikkeling en persoonlijke leerbehoeftes. Het leven lang leren zorgt ervoor dat ook leerkrachten zich kunnen blijven ontwikkelen en leerlingen steeds beter kunnen begeleiden in hun leerbehoeftes. Samenwerking met verschillende landen van over de hele wereld maken leerkrachten wereldburgers. Zij dragen burgerschap uit door hun kennis over verschillende culturen en het overbrengen van het belang van een diverse sociaal-culturele samenleving. Flexibele lestijden en werkplekken maken het voor docenten mogelijk zich te blijven ontwikkelen als wereldburger door o.a. studiereizen te kunnen ondernemen.

Bedreigingen:
Het mogelijk maken van virtueel leren, de studiereizen en de professionalisering van leerkrachten brengen financiële investeringen met zich mee. Om dit te kunnen verwezenlijken zal er budget voor moeten zijn. Het mee kunnen blijven gaan met de vele veranderingen, vereist een flexibele houding. Voor leerkrachten die de ontwikkelingen niet bij kunnen houden is geen plaats. Nagedacht moet worden over een oplossing.