dinsdag 31 januari 2017

PETRA Quest 1 individuele opdracht

Zondag al in Edmodo ingeleverd. Vergeten de link ook in het blog te zetten

of deze kopieëren en plakken:
https://www.dropbox.com/s/maj93najsq6f9bh/Quest1_P.Bormans.docx?dl=0

of hierop klikken
Quest 1

maandag 30 januari 2017

RENÉ Quest 1

Quest 1 René Schreuder

Globalisering
In het gameteam 'de Futuristics' hebben we gekozen voor de trend Globalisering (of mondialisering). Globalisering is een continu proces van mondiale economische, politieke en culturele integratie. Verschillende economieën en culturen komen dichter bij elkaar door de openstelling van grenzen, de mogelijkheden om goederen en diensten snel te vervoeren en het gebruik van informatie- en communicatietechnologie. Het gebruik van internet maakt het mogelijk om met één klik contact te maken met de andere kant van de wereld.

Culturele diversiteit
Globalisering brengt de drijvende kracht culturele diversiteit met zich mee. Door het vervagen van grenzen komt de mens steeds meer in contact met mensen van verschillende culturele achtergronden. Migratie speelt hierbij een belangrijke rol: rijke landen hebben een sterke 'pullfactor' doordat bedrijven bijvoorbeeld zoeken naar hoogopgeleide mensen vanuit de gehele wereld. Anderzijds is er een sterke 'pushfactor' vanuit arme landen waar mensen armoede en oorlog proberen te ontvluchten richting welvarende landen. Het aantal mensen geboren in het buitenland is in meer dan de helft van de OECD-landen (waaronder ook Nederland) toegenomen naar boven de 10% in 2004. De toenemende immigratie betekent dat scholieren gedurende hun gehele leven te maken krijgen met meer mensen uit diverse culturele omgevingen (OECD, 2008). In Nederland heeft 19% van de bevolking een niet-westerse achtergrond en in de vier grote steden hebben het primair-  en voortgezet onderwijs meer dan 50% niet westerse leerlingen (CBS, 2007).

De impact van de toegenomen diversiteit in de samenleving is groot voor het onderwijs, het stelt nieuwe eisen. Leerlingen hebben verschillende sociaal-culturele achtergronden en de school heeft de urgente uitdaging om rekening te houden met deze verschillen. Onderwijs dient voldoende aan te sluiten bij de belevingswereld van alle leerlingen en een klassenklimaat te creëren waarin alle leerlingen zich thuis en veilig voelen. Van scholen wordt verwacht dat ze leerlingen toerusten voor participatie in een pluriforme samenleving (SLO, 2008). In een pluriforme samenleving bestaan verschillende sociale en culturele subsystemen met elk eigen belangen waarbij sprake is van een zeker machtsevenwicht. De Wet op Onderwijs (2006) onderstreept het belang van deze veranderende samenleving. Deze wet stelt dat het onderwijs er mede van uitgaat dat “leerlingen opgroeien in een pluriforme samenleving” en dat “leerlingen kennis hebben van en kennismaken met verschillende achtergronden en culturen van leeftijdgenoten". De Onderwijsraad (2016) stelt dat alle jongeren voorbereid dienen te worden op de globaliserende maatschappij.  De verschillende onderwijssectoren zouden beter op elkaar afgestemd dienen te worden. In het algemeen stelt de raad dat het primair- en voortgezet onderwijs hun strategische visie dienen te bepalen, hetgeen in mindere mate geldt voor het hoger onderwijs. Alle jongeren dienen ’internationaal competent’ het onderwijs te verlaten wat hen kansrijker maakt op de internationale arbeidsmarkt waar sprake is van hoge concurrentie, ongeacht het opleidingsniveau.

Maatschappelijke ontwikkelingen:
Uit huidige ontwikkelingen op mondiaal en landelijk niveau valt op te maken dat er veel maatschappelijke onrust ontstaat tussen mensen van verschillende culturen en religies. Er is sprake van verharding in de wereld en de paus waarschuwt Europa in de Spaanse krant El Pais voor opkomend nationalisme en refereert daarbij aan de ontwikkeling die zich voor WO II afspeelde waarbij de mens op zoek was naar de verlosser die hen beschermde tegen het kwaad van buitenaf. Ook de ontwikkelingen met Trump als nieuwe leider van de Verenigde Staten brengen onzekerheden met zich mee. Ook in Nederland, waar de verkiezingen met rasse schreden naderen, is sprake van maatschappelijke onrust. In de media wordt beschreven dat bepaalde politici inzetten op polarisatie van culturen, waarbij het lijkt dat culturele groepen als zondebok worden gezocht voor problemen in de huidige maatschappij. Van polarisatie is sprake wanneer tegenstellingen tussen partijen of bevolkingsgroepen versterkt worden of conflicten veroorzaakt worden. Platform Onderwijs 2032 (2016) wijst op de kwetsbaarheid van tolerantie en verdraagzaamheid in een pluriforme samenleving. Voor het primair onderwijs betekent dit dat leerlingen sociale en maatschappelijke competenties op moeten doen en zich op gemeenschappelijke waarden oriënteren. De school functioneert als gemeenschap en is de belangrijke oefenplaats voor leerlingen.

De grenzen van de maatschappelijke opdracht
De vraag die opkomt is in hoeverre het onderwijs zich dient te gaan richten op de huidige maatschappelijke thema's zoals polarisatie en integratie aangaande de pluriforme samenleving. De Onderwijsraad (2008) merkt op dat steeds meer maatschappelijke zaken op het bord van het onderwijs komen te liggen. De sector lijkt steeds meer medeverantwoordelijk voor allerlei zaken zoals gezonde voeding, veiligheid en het voorkomen van segregatie. Wanneer er sprake blijkt te zijn van taakverzwaring is het in het belang van onderwijsinstellingen hun grenzen te bepalen waarbij de drie wettelijk vastgelegde taken, kwalificatie, persoonsvorming en socialisatie (voorbereiden op deelname aan de maatschappij), de hoofdmoot zijn. Alle andere taken zijn aanvullend en onderwijsinstellingen dienen zich af te vragen of zij daar de aangewezen instantie voor zijn. Afhankelijk van de schoolvisie, het leerplan en de aanwezige voorzieningen dienen zij zelf te bepalen waar deze grenzen liggen. De Onderwijsraad (2016) stelt dat het internationaal competent zijn de drie wettelijk vastgelegde taken zeker wel raakt, zij hebben allen internationale dimensies. De raad bepleit het structureel vormgeven van internationalisering in het onderwijs, bijvoorbeeld middels sector overstijgende leerlijnen voor Engels en wereldoriëntatie. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (2005) wijst ook op het belang van het primaire proces van het onderwijs maar merkt daarnaast op dat het onderwijs niet uit moet gaan van het oplossen van maatschappelijke problemen. Het primair en het voortgezet onderwijs moeten de taken van ouders of jeugdhulpverlening niet overnemen. In het algemeen kan gesteld worden dat het echter niet makkelijk is om duidelijk grenzen te stellen en dat deze in hoge mate situatieafhankelijk is. Scholen in het P.O. en V.O. hoeven de ontwikkelingen in de maatschappij niet af te wachten en kunnen zelf actief accenten leggen door te bepalen waar zij als school voor willen staan. Bregman (2015) van de Correspondent adviseert leraren zich niet te focussen op hetgeen trendwatchers aangeven. Het onderwijs dient zelf te bepalen op basis van welke waarden en idealen de samenleving vorm gegeven kan worden. Leraren hebben een grote invloed op de maatschappij, zij kunnen zelf de maatschappij sturen en creëren in plaats van andersom.

Drijvende krachten:
Kramer (2011) beschrijft cultuurrelativisme en cultuurabsolutisme als doorgeschoten denkbeelden die een goede dialoog over verschillen en overeenkomsten in de weg staan. Pluralisme leidt tot een meer dynamische blik waarbij de mens centraal staat. Ieder mens maakt zelf keuzes met aspecten uit diverse culturen die ieders identiteit bepalen. De nadruk komt dan te liggen op de participatie aan een groep, een organisatie of samenleving. ‘Verschillend zijn’ en er tegelijkertijd ‘bij horen’ kunnen zo samengaan. Platform Onderwijs 2032 (2016) merkt het belang van leren over cultuuruitingen in andere landen op. Ook kennismaking met religie, als aspect van cultuur, behoort daartoe. Het pluralisme is een wijze van maatschappelijke en culturele vormgeving die ik van belang vind in het onderwijs.
In mijn huidige onderwijsomgeving zitten bijna alleen ‘blanke kinderen’ die hun beeldvorming van culturele diversiteit vooral lijken te maken op basis van hetgeen hun sociale omgeving (ouders, media en sociale media) hen meegeeft. Zij zien weinig culturele diversiteit in hun schoolomgeving maar zij zullen daar als toekomstige wereldburgers wel mee te maken krijgen. Van de andere kant zijn er ook veel scholen waar veelal niet-westerse kinderen aan het onderwijs deelnemen en voor deze leerlingen geldt hetzelfde. De vraag is hoe aandacht voor culturele diversiteit een betere plaats kan krijgen in het hedendaagse onderwijs.

Hieronder verschillende drijvende krachten en extremen die mijn denkproces hebben gevormd binnen de trend globalisering.
 Extreme 
 Drijvende krachten
 Extreme
 Cultuurrelativisme
Cultuur
 Cultuurabsolutisme
 Pluralisme
Culturele diversiteit
 Monisme
Pluralisme
Culturele diversiteit
 Polarisatie
Integreren
Sociaal maatschappelijk
Assimileren
Extreem links
Politieke keuze
Extreem rechts
Informeel leren
 Leven Lang leren
 Formeel leren
Social media
Leermiddelen
Methodes
Maatschappelijk kritisch
Mediawijsheid
What you see is what you get
Mondiaal
Cultureel onderwijs
Regionaal
 Formatief
Toetsing
 Summatief/gestandaardiseerd

Drijvende krachten toepasbaar voor het Primair onderwijs:
De drijvende kracht die mij interessant lijkt is mediawijsheid gekoppeld aan culturele diversiteit met de extremen pluralisme en polarisatie. Het onderwijs dient ertoe bij te dragen dat pluralisme versterkt wordt en polarisatie verminderd wordt. Het gebruik van sociale media kan daar een grote invloed op hebben. De algoritmes van sites als facebook, twitter e.d. zorgen in toenemende mate voor het verkrijgen van informatie die polariserend zou kunnen werken, de impact van deze digitale platformen wordt steeds groter in ons leven. Hoe gaan we in de toekomst om met het gebruik van sociale media? Het is voor toekomstige wereldburgers belangrijk om te leren omgaan met feitelijke basiskennis tegenover kennis gehaald uit social media (weblogs, wikipedia e.d.).

Mogelijk scenariosjabloon:

 










Literatuur:

Bregman, R. (2015). Oproep aan alle leraren: stop met luisteren naar trendwatchers. Amsterdam: De

Kramer, J. (2011). Drie ismes: cultuurrelativisme, cultuurabsolutisme en pluralisme. De Academie
            voor Organisatiecultuur. Geraadpleegd op 28 januari 2017 via 

OECD. (2008). Vormgevende trends binnen het onderwijs. (‘Trends shaping education’, vertaald door
                    KPC-groep).
Onderwijsraad (2008). Onderwijs en maatschappelijke verwachtingen. Den Haag: Onderwijsraad.

Onderwijsraad (2016). Internationaliseren met ambitie. Den Haag: Onderwijsraad.

Platform Onderwijs2032 (2016). Ons Onderwijs2032: Eindrapport. Den Haag: Auteur.

SLO (2008). Omgaan met culturele diversiteit in het onderwijs. Enschede: SLO

Turkenburg, M. (2005). Grenzen aan de maatschappelijke opdracht van de school. Een verkenning.

            Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.



feedback Petra


zondag 29 januari 2017

DENISE Quest 1 individuele opdracht

Quest 1 Trends shaping the future
Individuele opdracht door Denise Kerbusch (2831678)

Zoals we van de MLI kunnen verwachten, is ook de LA4-trein met grote snelheid vertrokken en dendert inmiddels alweer 3 weken voort. Veel informatie die we snel eigen moeten maken om mee te kunnen in ‘the game’. Pittig, maar wederom interessant. Het deel uitmaken van een gameteam zorgt er aan de ene kant voor dat je de trein misschien makkelijker bij houdt. Aan de andere kant merk ik ook dat ik er wat zenuwachtig van wordt. Doordat ik vier dagen voor de klas sta, kan ik in het weekend pas goed tij voor de MLI maken en dan zie ik op dinsdag alweer de eerste berichten op de app verschijnen. Gelukkig is hier begrip voor vanuit het gameteam en ben ik niet de enige die af en toe ruzie heeft met ‘de tijd’. Voor quest 1 heb ik feedback gevraagd aan collega’s binnen mijn eigen school, iemand die curricula ontwikkeld voor het vmbo en peer René uit ons eigen gameteam. Op het moment van inleveren van deze quest heb ik nog geen feedback ontvangen, of te laat om nog te kunnen verwerken. Ik ga het zeker meenemen in de rest van de challange. Participeren in onderwijsinnovatie-trajecten zie ik als een uitdaging. Ik heb er nog niet echt een beeld van hoe me dat gaat lukken. Delen zie ik als een eerste stap hierin.

Globalisering
Een verkenning vanuit de trend ‘globalisering’. Wat houdt globalisering in? Waarom is globalisering een belangrijke trend voor het onderwijs? Een leven lang leren, sociale en culturele vaardigheden en polarisatie. Vragen worden beantwoord waarnaast ook weer nieuwe vragen ontstaan. Een mooi vertrekpunt waarop mijn kennis en inzichten gedurende dit LA zich verder kan uitbouwen.

Wat houdt de trend in?
Globalisering, met de hele wereld samenwerkenals gevolg van de snelheid waarmee we internationaal kunnen reizen en communiceren, vermindert het besef van de afstand die landen en gemeenschappen scheidt en wordt de wereld kleiner, grenzen vervagen. Samen verantwoordelijk voor problemen. Hele bevolkingsgroepen zijn in beweging, wat leidt tot verstrekkende gevolgen voor de mix die ontstaat van mensen en culturen op plaatsen waar ze zich vestigen (OECD, 2008).

Waarom is globalisering een belangrijke trend voor het onderwijs?
De statische industriële samenleving met standaardproducten en dominerende maakindustrieën is aan het verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt een dynamische kennisindustrie. Er is een enorme variatie in producten die steeds sneller worden vernieuwd en uitgebreid. Snel kunnen aanpassen, flexibele taakomschrijving zijn kwaliteiten waar toekomstige medewerkers aan moeten voldoen. In staat zijn werk uit te voeren dat niet routinematig is, maar dat vraagt om flexibiliteit en creativiteit. Onderwijs dient jongeren voor te bereiden op het functioneren in de samenleving, niet alleen als lerende, maar ook als werknemer en burger en moet snel kunnen inspelen op de dynamiek in de samenleving. Dit is een ingewikkelde taak omdat moeilijk te voorspellen is welke technologieën, vaardigheden en kennis nodig zijn in toekomstige beroepen. Over de generieke vaardigheden die jongeren nodig hebben om in de informatiesamenleving te kunnen functioneren, ontstaat wereldwijd steeds meer overeenstemming. Hieraan kan en moet het onderwijs bij kan dragen (SLO, 2011). De vraag is echter hoe kunnen deze vaardigheden in het huidige onderwijs geïntegreerd worden? Volstaat het om accententen te verleggen of moeten bestaande onderdelen worden vervangen of herschreven, of moeten ze verdwijnen?

De onderwijsraad (2016) vindt dat alle jongeren ‘internationaal competent’ (in oriëntatie, kennis, communiceren, reflecteren en samenwerken) moeten worden zodat zij kansrijker worden op de (inter)nationale arbeidsmarkt, omdat hier de concurrentie toeneemt. Op dit moment heeft alleen nog het hoger onderwijs hier een visie op. Een inhaalslag is nodig in het po, vmbo en mbo. Internationaal competent zijn is voor iedereen belangrijk, ongeacht opleidingsniveau of beroepskeuze. Wanneer hierop niet goed wordt ingespeeld, kan dit tot ongelijke kansen leiden tussen leerlingen van verschillende schoolsoorten. Om ervoor te kunnen zorgen dat iedereen het onderwijs internationaal competent verlaat, komt de onderwijsraad met drie aanbevelingen:
1.     Internationalisering structureel inbedden in het bestaande onderwijs in (waarbij extra aandacht voor sector-overstijgende leerlijnen voor Engels en wereldoriëntatie)
2.     Het bereik van internationalisering vergroten door inzet in alle sectoren en schoolsoorten en het stimuleren van verdieping
3.     Randvoorwaarden voor internationalisering op orde brengen (investeren in geschikte lesmaterialen, docenten)
Zonder weet te hebben van wat elders speelt of gebeurt, kan je eigen wereld (buurt, stad, land) vaak niet meer begrepen worden.

Een kennissamenleving vereist het vermogen om vakoverstijgend te denken, kennis snel kunnen laten circuleren, kennis kunnen delen, bijdragen kunnen leveren aan de ontwikkeling van nieuwe kennis, gebruik kunnen maken van bestaande kennis, om kunnen gaan met de snelle kennisgroei, de snelle kennisgroei snel productief kunnen maken, kunnen leren in en van netwerken, je als individu kritisch te kunnen verhouden tot snelle ontwikkelingen, een grensverleggende instelling hebben, analytisch, kritisch en reflectief kunnen denken, creativiteit enz. Houwers (2014) stelt dat er meer ‘competente rebellen’ moeten worden opgeleid. Het vermogen om op onbekend terrein grote problemen aan te kunnen pakken, moet iedere lerende kunnen ontwikkelen. (Bussemaker, 2014). Houwers (2014) komt met de volgende aanbevelingen:
·       Aanbieden van 21ste eeuwse competenties en vaardigheden. Manieren van denken, werken en wereldburgerschap. Instrumenten hiervoor zijn ICT- en informatievaardigheden. Aanbod van kennis, houding en vaardigheden moet gecombineerd aangeboden worden.
·       Zorg voor een innovatieve leeromgeving: coöperatief leren, onderzoeksmatige aanpak, service-learning, formatieve assessments. Waarbij de nadruk ligt op denkvaardigheden (hogere orde denken). Leren in realistische, authentieke contexten. Projectmatig-, probleemgeoriënteerd en ontwerpgericht leren.

Een leven lang leren
Academische scholing biedt tegenwoordig geen garantie meer op betaald werk of een zinvol leven volgens Dr Yong Zhao (2012). Volgens hem is het dan ook zinloos om uit te blijven gaan van uniforme curricula, ranglijsten, gestandaardiseerde toetsen, en het afrekenen van het hele onderwijssysteem aan het eind van de schoolperiode op één toetsmoment, waarbij bepaald wordt of je wel of niet je diploma krijgt. In een wereld van sterk verschillende samenlevingen welke door de hedendaagse logistiek en technologie sterk met elkaar verbonden zijn, leiden onze kinderen op voor banen die nog uitgevonden moeten worden. Hij concludeert dat de grote veranderingen die voortkomen uit de sterke bevolkingsgroei, technologie en globalisering een uitdaging vormen en tegelijkertijd kansen biedt aan creatieve en ondernemende mensen. Het opleiden van creatief en ondernemend talent, vereist een paradigmaverandering van werkgelegenheid gericht onderwijs naar levensecht ondernemend onderwijs. Ondersteund gepersonaliseerd leren ipv voorgeschreven curricula, een paar nuttige vaardigheden gericht op het ontwikkelen van individueel talent ipv het reduceren van diversiteit. Burgers moeten goed zijn opgeleid en moeten hun kennis en vaardigheden kunnen blijven ontwikkelen om mee te kunnen draaien in onze kenniseconomie (Onderwijsraad, 2003). De raad (2016) wil het leren in alle levensfasen stimuleren. Zij richten zich op het kunnen inhalen van onderwijs, bij de tijd blijven en vooruit komen in de samenleving, wisselingen in loopbaan en op de sociaal-culturele en persoonlijke functie. Het kunnen blijven ontwikkelen in algemene zin. Hierbij vindt de raad het ook belangrijk dat er niet alleen binnen schoolorganisaties geleerd kan worden. Kennis en vaardigheden die buiten het onderwijs verworven zijn, zouden beter benut kunnen worden.
In de politiek zoemt het mantra ‘leven lang leren’ al jaren, echter het lijkt maar niet van de grond te komen. Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, zegt in een uitzending van Eén Vandaag dat het te laat is om je pas te gaan ontwikkelen als je baan op de tocht staat. In een samenleving waarin verwacht wordt dat de komende jaren nog veel banen zullen verdwijnen door automatisering en robotisering zal je je continu moeten blijven ontwikkelen. De politiek heeft hierin een taak, maar ook het onderwijs. Kunnen vakopleidingen blijven bestaan in hun huidige vorm? Moeten we nog wel opleiden tot banen of moeten we opleiden tot ‘werk’? Moet deze verandering in onderwijs al plaatsvinden in het basisonderwijs of wordt dit vooral zichtbaar in de beroepsopleidingen?

Sociale en culturele vaardigheden
Netwerken kan over de hele wereld plaatsvinden en is niet meer landelijk of cultureel gebonden. Sociale en culturele vaardigheden zijn hiervoor van belang. Het inzicht hebben in elkaars culturen kan ervoor zorgen dat iedereen weet hoe om te kunnen gaan met deze verschillen op gepaste manieren. Zullen de culturen de komende jaren steeds meer versmelten? Volgens Boe, Lernhout & Sprangers (2011) nemen al steeds meer culturen producten en werkwijzen van elkaar over. Door de globalisering verandert de maatschappij. Wat kan het onderwijs hierin bieden? Nu, maar wat spannender is, hoe ziet dit onderwijs eruit in 2030?
Nu:
·       Mailen/skypen met de andere kant van de wereld.
·       Aandacht besteden aan landen die steeds groter worden (economisch, in mensenaantal).
·       Wat staat er in het schoolcurriculum over globalisering en sociale en culturele vaardigheden? Ga in discussie met je team.

2030:
·       Een uitdaging voor de The Futuristics?

Polarisatie binnen het onderwijs
Wat als polarisatie plaats vindt in je klas? Wat bied je leerlingen aan om om te leren gaan met polarisatie? Veel leerkrachten blijken inhoudelijk niet veel kennis te hebben over verschillende culturen en culturele achtergronden, hierdoor kunnen ze hier niet goed op inspelen en/of omgaan (Kleijwegt, 2016). Hoe belangrijk is het om respectvol met elkaar om te kunnen gaan, dat mensen op de hoogte zijn van de verschillende waarden en normen binnen verschillende culturen? Voor zowel mensen die in een verstedelijkt gebied leven waar de culturele diversiteit groter is als voor op plekken waar deze kleiner is, zoals op het platte land.

Drijvende krachten
Ik kwam op onderstaande drijvende krachten uit met hun extremen rond de door ons gameteam gekozen trend globalisering.

Drijvende krachten
Extreme van drijvende kracht ene richting
Extreme van drijvende kracht andere richting
Sociale anker
Individualisme
Verbondenheid
Sociale anker
Verstedelijking (afzondering, uitsluiting).
Leegloop op het platte land (sterke sociale banden).
Ongelijke groei van de wereldbevolking
Rijke landen vergrijzen.
Armere landen verjongen.
Wereldwijde ongelijkheid
Is investering in onderwijs en training dé manier om de concurrenten in eigen land voor te blijven? Voor het eigen land goed.
Versterking van de wereldwijde ongelijkheid?

Migratie (emigratie-immigratie)
Pushfactor
Pullfactor
Culturele diversiteit
Pluralistische samenleving; wat betekent multiculturaliteit in de praktijk? Wat moeten leerlingen leren om om te kunnen gaan met de toenemende culturele diversiteit? Wat is de rol van de school hierin? Pluralistisch (bestaan van verschillende sociale en culturele subsystemen in een samenleving).
Polarisatie (het veroorzaken van een conflict of het versterken van tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen)?
Leerproces
Aanleren van kennis.
Aanleren van vaardigheden en competenties.
Tegengaan van ongelijkheid (sociaal, cultureel)

Groot verschil
Klein verschil
Verschil in kansen
Groot verschil.
Klein verschil.
Milieu


Snelheid van de veranderende maatschappij:
Hoge snelheid.
Lage snelheid.
Aanbod in het curriculum
Internationale aspecten
Nationale aspecten
Aanbod in het curriculum
Lokaal
Wereldwijd
Leven lang leren
Leren voor werk
Leren voor een beroep
Leerplek
Plaatsgebonden leren
‘overal’ leren

De drijvende kracht die in mijn eigen situatie (PO) uitgewerkt zou kunnen worden:
Culturele diversiteit: We leven in een multiculturele samenleving. Door de steeds groter wordende migratiestroom zal dit de komende jaren alleen maar toenemen. Ik heb 10 jaar op een multiculturele basisschool gewerkt. Ongeveer 125 leerlingen met 19 verschillende nationaliteiten. Iedereen was met elkaars cultuur bekend en had hier respect voor. Er waren mooie discussies over waarom iets wel of niet mocht in een cultuur. Iedereen voelde zich vrij in het uiten van zijn eigen waarden en normen. Kinderen dachten na over hun eigen mening en standpunt hierin en pasten dit regelmatig aan door inzicht in de ander te krijgen. Je mag zijn wie je bent zolang je respect hebt voor een ander. Zo gingen bijvoorbeeld de lesbische ouders van een Nederlands meisje regelmatig bij de ouders van haar Marokkaanse vriendinnetje op bezoek. Daar waar grotere groepen met dezelfde culturele achtergrond aanwezig waren, zag je de contacten vooral tussen deze groepen plaatsvinden. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (2012) is dit overal terug te zien. Nu ik op een ‘wittere’ school werk, valt me pas op hoe weinig leerlingen van andere culturen weten en hoe oppervlakkig hun kennis hierin is. Dit geldt volgens mij voor zowel verschillende culturen als voor verschillende sociale achtergronden. Het zou mooi zijn als we eens wat meer in elkaars huiskamer kunnen komen. En zo meer begrip en respect voor elkaar kunnen krijgen. Dit raakt de drijvende kracht ‘het sociale anker’.

Leerproces: Aanleren van kennis tegenover aanleren van vaardigheden en competenties. Hiervoor heb ik nog niet echt een beeld hoe de overgang eruit zou kunnen zien. Moet er ook een overgang komen of kan de overstap in één keer? Die verandering in het leerproces zie ik zeker in het po. Hier wordt de basis gelegd en is die basis die we nu hebben nog toereikend?

In een scenariosjabloon zou dat er zo uit kunnen zien.


Link naar feedback van René.
 

Bronnen:
Boe, Lernhout & Sprangers (2011). Edushock. Breinoptimizer voor het leren in de toekomst.
Schiedam: Scriptum.
Bussemaker, J. (2014). Vaardigheden voor de toekomst. Geraadpleegd op 21-01-2017 via
Houwers, J. (2014). De 21ste eeuw campus. Onderwijs Innovatie dec 2014. Heerlen: OU.
Kleijwegt, M. (2016). 2 werelden, 2 werkelijkheden, hoe ga je daarmee om? Den Haag: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
OECD. (2008). Vormgevende trends binnen het onderwijs. (‘Trends shaping education’, vertaald door
            KPC-groep).
Onderwijsraad (2003). Werk maken van een leven lang leren. Den Haag: Onderwijsraad.
Onderwijsraad (2016). Internationaliseren met ambitie. Den Haag: Onderwijsraad.
Onderwijsraad (2016). Leven lang leren. Den Haag: Onderwijsraad.
SLO (2011). De toekomst telt. Enschede: SLO
Yong Zhao (2012). World Class Learners. Geraadpleegd op 28-01-2017 via

PETRA Peerfeedback Quest 1 voor Rene Schreuder

feedbackkader quest 1

DANA Interessante blogs en links over trends in onderwijs

Behalve het delen van de links via Edmodo, is het misschien interessant om een eigen lijst te hebben met nuttige blogs en links over trends in het onderwijs. Ik heb deze gebruikt:


https://jan1fasen.wordpress.com/
https://www.acco.be/nl-be/items/9789033468056/Globalisering-van-het-onderwijs-in-contexten
https://www.ncdo.nl/artikel/dossier-globalisering
https://lirias.kuleuven.be/handle/123456789/182515
http://oecdeducationtoday.blogspot.nl/2014/10/infinite-connections-digital-divide.html
https://www.oecd.org/edu/ceri/Spotlight6-Modern-Families.pdf

Hoe zien ouders het onderwijs in 2032?
https://www.oudersonderwijs.nl/nieuws/ouders-over-advies-onderwijs2032-leraar-bouwt-onderwijs-rondom-kind/

DANA Tool publiceren

Tijdens mijn Internet quest naar trends, ben ik tegen deze tool gekomen om je eigen materiaal te publiceren (mooi vorm geven) https://en.calameo.com/


en free download afbeeldingen https://www.graphicstock.com/

CHAIRA QUEST 1 INDIVIDUELE OPDRACHT


QUEST 1: Trends shaping the future EC ‘t Sparrenbos, nu en in de toekomst….

EC ‘t Sparrenbos is een middelgrote basisschool in Rosmalen, pal naast het bos en de zandverstuiving. De school, en ook de woonwijk, valt binnen de categorie “witte school”. Er zijn erg weinig kinderen van niet-Nederlandse afkomst die naar onze school komen.
In onze samenleving vindt een groot aantal ontwikkelingen (trends) plaats die onze manier van leven, leren en samenwerken binnen deze maatschappij sterk beïnvloeden, en dus ook in meer of mindere mate  invloed hebben op de school en het primair onderwijs.
Anje Ros bespreekt in haar gastcollege 6 trends die van invloed zijn op ons onderwijs:
1. Nieuwe media
2. Technologische ontwikkelingen
3. Globalisering
4. Duurzaamheid
5. Maatschappelijke onrust
6. Demografische ontwikkelingen

Ook het OECD (2008) beschrijft in haar rapport veel trends, die met andere bewoordingen hetzelfde weergeven. Het is moeilijk om aan te wijzen welke trend(s) nou de meeste invloed hebben op het onderwijs en daarmee op onze school, want de ene trend hangt samen met de andere. Zonder globalisering zou er veel minder maatschappelijke onrust bestaan, de technologische ontwikkelingen zorgen voor alle mogelijkheden rondom nieuwe media, enz.
Twee trends hebben op dit moment direct invloed op het onderwijs binnen EC ‘t Sparrenbos:

1) de veranderende wereld van werk en banen (OECD, 2008)
2) wereldwijde uitdagingen door de globalisering
Deze trends worden hierna nader toegelicht.


1) de veranderende wereld van werk en banen (OECD, 2008)
Een belangrijke taak van het onderwijs is om de leerlingen voor te bereiden op het deelnemen aan de maatschappij en de arbeidsmarkt. Hier moeten zij uiteindelijk hun steentje aan kunnen bijdragen. Echter de arbeidsmarkt is zo aan het veranderen, dat leerlingen voorbereid moeten worden op banen die nu nog niet bestaan. Competenties worden belangrijker dan feitenkennis. Kritisch denken, samenwerken, zelfstandig problemen leren oplossen en creatief denken zijn sleutelwoorden die de leerlingen vaardigheden meegeven waarmee zij zich in de samenleving kunnen handhaven en waarmee zij zich kunnen aanpassen aan de voortdurende veranderingen (Kennisnet, 2011). Dit vraagt een ander leerproces van de leerlingen, maar ook de leerkrachten dienen op een andere manier te handelen. Het begeleiden van het leerproces rondom ontwikkelen van 21e eeuwse vaardigheden is een vaardigheid die nog niet elke leerkracht zich eigen heeft gemaakt (Voogt & Pareja Roblin, 2010). De populatie van het funderend onderwijs verschilt in leeftijd, talent, ervaring, leervoorkeur, culturele achtergrond en sociaaleconomische klasse. Deze verschillen spelen in meer of mindere mate ook op EC ‘t Sparrenbos. De school staat voor de uitdaging de kwaliteit en professionaliteit van de leerkrachten en het onderwijsprogramma op te schroeven, zodat maatwerk geboden kan worden aan de leerlingen bij het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden (Kennisnet, 2011). Het besef dat op EC ‘t Sparrenbos deze professionalisering plaats dient te vinden is inmiddels bij iedereen wel doorgedrongen. Het handelen ernaar is voor veel leerkrachten nog erg lastig. Kennis en vaardigheden met betrekking tot procesbegeleiding bij het ontwikkelen van de 21e eeuwse vaardigheden ontbreekt nog. De komende jaren zal hierin geïnvesteerd dienen te worden zodat leerkrachten vaardiger worden.
Drijvende krachten hierbij zijn een leven lang leren (SER, 2015) en flexibiliteit. In een scenariosjabloon kan dit als volgt worden weergegeven:
























Ons gameteam zou mogelijk voor deze trend kunnen kiezen, omdat de ontwikkeling van de 21e eeuwse vaardigheden bij leerlingen van alle onderwijssectoren ontwikkeld moeten worden, en omdat binnen elke sector de leerkrachtvaardigheden met betrekking tot procesbegeleiding bij het ontwikkelen van de 21e eeuwse vaardigheden verbeterd moeten worden. Ook de Onderwijsraad (2011) geeft aan dat er een steeds groter beroep gedaan wordt op de beheersing van de 21e eeuwse vaardigheden, en dat het belangrijk is dat dit in het onderwijs aan de orde wordt gesteld.


2) wereldwijde uitdagingen door de globalisering
Globalisering wordt door het NCDO (centrum voor mondiaal burgerschap) de toename van internationale relaties op het gebied van mensen, goederen, kapitaal, ideeën en culturen genoemd. Het OECD (2008) beschrijft in haar rapport ‘Trends Shaping Education’ dat globalisatie mensen overal ter wereld samenbrengt en dat zij daardoor hun ideeën, vaardigheden, goederen en cultuur delen. Het is een wereldwijde interactie tussen culturen, regeringen, bedrijven en mensen. Nationale economieën integreren en internationaliseren steeds meer. Vervagende grenzen, technologische ontwikkelingen en goedkoper transport hebben belangrijk bijgedragen aan dit globaliseringsproces. Sociale interactie, het reizen over de hele wereld, het mengen van westerse en niet-westerse culturen en de grenzeloze digitale informatie- en communicatiestroom hebben veel invloed op de veranderingen op het culturele en maatschappelijke vlak, aldus Jan van der Hoek (2012). Dit brengt een toenemende samenwerking en onderlinge verbondenheid met zich mee, en tegelijkertijd is een alsmaar groeiende trend te zien waarbij de kennisintensieve dienstverlening steeds belangrijker wordt. Dit heeft direct invloed op het onderwijs.  Door de globalisering breiden netwerken zich aanzienlijk uit, waardoor mensen meer vrijheid krijgen bij het inrichten van hun leven. Mensen moeten al vroeg leren om verantwoorde keuzes te kunnen maken, te reflecteren op het leerproces dat ze doormaken, en samenwerken. Door de wereldwijde verspreiding van culturen is er een breder scala aan normen en waarden waar keuzes uit gemaakt kunnen worden voor het inrichten van levens. Hiervoor moeten de verschillen tussen culturen wel eerst geaccepteerd en begrepen worden.
Migratie is een zeer belangrijk aspect van deze tijd, waarbij de diversiteit aan mensen en culturen een directe invloed heeft op ons onderwijs. Ook op EC ’t Sparrenbos is deze invloed merkbaar. Er wordt gesproken over de mogelijkheid van een vluchtelingenopvang in de directe omgeving van de school. Dit zal met zich meebrengen dat kinderen van vluchtelingen onderwijs gaan ontvangen op EC ’t sparrenbos. Dit is inmiddels al voor enkele kinderen het geval. Zowel voor de leerlingen als voor de leerkrachten betekent dit het leren omgaan met een grotere culturele diversiteit. Het is belangrijk dat de leerkrachten (gaan) beschikken over culturele sensibiliteit en over vaardigheden voor de interculturele communicatie (Thijs, Langberg & Berlet, 2009).
Drijvende krachten bij de trend Globalisering zijn culturele diversiteit en inrichting onderwijs. Als volgt kunnen die in een scenariosjabloon worden weergegeven:
























De trend Globalisering zou zeker een goede keuze zijn voor ons gameteam. Hij raakt vier heel wezenlijke punten (dichtbevolkte planeet, internationale verdeling rijkdom en armoede, bevolking in beweging en het milieu) die als subtrend voortdurend in beweging blijven en veranderen.
Het is een ontwikkeling waarvan nog niet te voorspellen is hoe dit er over 20 jaar uit zal zien.
Ik adviseer ons gameteam dan ook om met deze trend aan de slag te gaan.




Literatuur

Hoek (2010). Geglobaliseerde kennissamenleving: Geglobaliseerde kenniseconomie. Zonder uitgever.
Kennisnet Trendrapport PO-VO, (2011) opgehaald op 18 januari 2016 van http://www.svopl.nl/sites/svopl.nl/files/Trendrapport_po_vo_.pdf
NCDO (2012). Dossier: Globalisering. opgehaald op 17 januari 2017 van http://www.ncdo.nl/artikel/dossier-globalisering
OECD. (2008). Vormgevende trends binnen het onderwijs. (‘Trends shaping education’, vertaald door KPC-groep).
Onderwijsraad (2011). Maatschappelijke achterstanden van de toekomst. Den Haag: Onderwijsraad.
SER (2015). Hoe leven wij in de toekomst? Verslag van de SER-dialoogbijeenkomsten over leren in de toekomst.
Thijs, A., Langberg, M., Berlet, I. (2009). Leren omgaan met culturele diversiteit.  Aandachtspunten voor een kansrijke aanpak. Enschede: SLO
Voogt, J. & Pareja Roblin, N. (2010). 21st Century Skills. Discussienota. Universiteit Twente in
            opdracht van Kennisnet.



Peerfeedback:
Van Marloes heb ik peerfeedback ontvangen op dit stuk. Marloes, dank daarvoor!
Een duidelijk punt van verbetering kan zijn dat ik nog wat breder verwoord hoe e.e.a. op alle sectoren van invloed is, en bij enkele stukken kan iets meer onderbouwing van de literatuur gevonden worden.
Ik heb er nu voor gekozen om deze feedback niet meer in dit stuk te verwerken, aangezien de individuele opdracht in eerste instantie gericht diende te zijn op de eigen sector, en omdat we in de gezamenlijke opdracht hier intussen veel beter op in zijn gegaan. Hier heb ik ook mijn steentje aan bijgedragen, dus doe ik het hier niet alsnog.
De peerfeedback staat op het groepsblog-bericht van Quest 1, maar voor de volledigheid plaats ik hem hier ook.

LINK naar feedback van Marloes voor Chaira